Penguins Preschool

Competitions

Project Brief:

To expand an existing preschool in a cost effective manner using unrecyclable waste material and to develop skills among the community in the process.

Site response: This intervention offers a precedent of densifying the typical RDP block house landscape. By lifting the residential component to a new first floor and positioning the new component up against the boundary meant that every square metre of the ground level could be maximized.

The Upcycled Wall:

The project’s team of professionals have developed a system that packages Ecobricks (two liter plastic bottles filled with compressed plastic packaging) in such a manner that the end product is fire resistant and equipped to handle our coastal climate. In this way plastic waste is upcycled into an insulating building material.

The Recyclable Wall:

This system of construction has been designed around the (probable changing) lifespan of the building. Together the Ecobricks act as insulating infill panels supported by a lightweight steel structure and protected from the elements by fire resident boarding. Should alterations/relocation of building ever be required the boarding may be removed, the Ecobricks and steel frame reshuffled accordingly and the same boarding can be reused.

Social Impact:

This project simultaneously addresses the early educational needs of a small township community as well as the environmental awareness of an entire metropolitan area.

Social Integration:

This project brought together people from vastly diverse backgrounds in order to create the target amount of Ecobricks. 

Social Legacy:

This building will form a tangible example of what can be accomplished when communities unite to addresses shared challenges.

 

Footer Banner Vote

×