Nettleton 199 - Clifton

The street level entrance hall is a dramatic, triple volume vertical gallery like space and provides a counterpoint to the living spaces on the levels above. The main Living level is reached by stair or glass lift which also goes directly to the Master Bedroom suite located on the upper most level. This Master Bedroom floats over into the double volume Living space with a striking soft s-curve cantilever. It is screened off from the Living Room double volume by a set of adjustable walnut shutters.

The double volume Living level space is positioned on the second upper level connect the garden court to the east, the rear of the site and the mountain. This level enjoys 270 degree views from Lion’s Head at the rear to the Bantry Bay ridge on the North and the dramatic sea views over the Clifton beaches to the West. This double sided space is then able to have a wind free external space and reduces the heat load from the setting sun in the west by taking advantage of natural ventilation across the space.

A gentle split level allows the rear spaces to enjoy views over the front spaces, Pool Terrace and Pool. The pool deck is framed by a large Rheinzink clad buckle, which in addition to working as a sun shading device also adds drama to this terrace by creating a double height external space. The horizon pool creates a seamless connection to the ocean beyond. ‘With the doors opened the interior and exterior spaces connect seamlessly giving one the feeling of infinite space floating in the sky,’ comments partner Greg Truen. Bedrooms, family rooms, the gym and cinema are located on the lower levels and are all accessed by lift and stair.

The house is on several levels, an emotional and sensorial journey when moving through the house was created between the Architecture and the Interiors. The location, the incredible geography and astounding views provide drama at every turn. At the same time the interiors provide surprise as one moves from space to space. Moods shift and alter and emphasise the different roles of each zone, from private and secluded areas to generous entertainment spaces.

‘The building provides a volumetrically dramatic and dynamic interior space on a grand scale. The objective of the interior décor was to create a softer and intimate counterpoint whilst not jeopardizing the clean, geometric lines of the architecture. These elements can harmoniously co-exist and work off each other,’ says Adam Court of OKHA Interiors.

By utilising a broad base of textures and finishes, the décor feels natural and subtly organic, comfort being of paramount importance at all times; the overall ambiance is one of calm and serenity. Colour is kept to a bare minimum, the interior works predominantly with a light and shade tonal range, allowing the exterior views, the mountain, the ocean and sky and also the artwork to bring in colour.

The furniture and lighting is predominantly a combination of select designs from the OKHA product range in conjunction with bespoke pieces that were designed specifically for the project. OKHA products are manufactured locally in South Africa and utilize only skilled local artisans and where-ever possible locally sourced materials.

The canvas like slabs of pure white wall that mold and delineate the interior spaces also provide a consistent gallery feel throughout, as such art and sculpture played a pivotal role in personalizing the interior and acted as an inspirational interactive catalyst.

×